Een dagje op stap met WerV collega Floris van der Wolf

Hallo allemaal,

Ik zal mijzelf eerst nog even kort voorstellen voor degenen, die mij nog niet kennen. Mijn naam is Floris van der Wolf en ik ben sociaal werker voor WerV in Zwolle; voornamelijk voor de projecten Welthuis en Wachtkracht. Ik werk nu iets meer dan 2 jaar met dit leuke team en ik geef je hieronder een voorbeeld van hoe mijn werkdag eruit kan zien.

Het is donderdagochtend kwart over 8 wanneer ik binnen stap bij de Dimence locatie aan de Burgemeester Roelenweg in Zwolle. Onderweg naar mijn kantoor zie ik een hoop collega’s van de verschillende teams van stichting Dimence, waar we mee samenwerken en wat altijd voor een gezellig aanvoelende start van de dag zorgt.

Om half 9 spreek ik mijn eerste cliënte. Ik spreek haar voor het project Wachtkracht,  een project waar wij mensen helpen met sociaal maatschappelijke vragen en die op de wachtlijst staan voor behandeling bij Stichting Dimence en Mindfit. Door een goed gesprek kom ik erachter dat zij erover zit te denken om ander werk te gaan doen, maar nog niet weet hoe zij dit vorm kan geven. Ik maak samen met haar een afspraak bij groei vooruit, een initiatief waarbij mensen uit de regio Zwolle gratis vanuit de gemeente hulp kunnen krijgen bij om- en bijscholing en loopbaancoaching. Wij spreken af, dat wij weer contact opnemen als er duidelijkheid is over wanneer de eerste afspraak daar gaat plaatsvinden, of dat zij eerder contact op kan nemen met mij indien zij nog andere vragen heeft.

Hierna bel ik met een collega, die een vraag heeft voor een andere cliënt, die ik op het moment help met het aanvragen voor een indicatie voor ambulante begeleiding. Hoewel hij eerder aangaf graag in zijn eentje naar dit gesprek met het SWT te willen gaan, geeft hij nu aan toch veel spanning te voelen en hij is bang dat hij in het gesprek wat verkeerds zegt, waardoor hij niet in aanmerking komt. Ik stel hem gerust. Aangezien ik ervaring heb met het sociaal wijkteam en zij het beste met mensen voor hebben, maar geef wel bij hem aan dat als hij het echt te spannend vindt, ik met hem mee kan naar het gesprek. Duidelijk opgelucht geeft hij aan er even over na te denken en ik spreek met hem af dat ik hem morgen terugbel.

Vervolgens stap ik om kwart over 10 op de fiets richting Wijz locatie de Terp. Een aantal collega’s is daar aan het werk. Als eerste moet ik hier een interview geven aan een oud stagiaire, die haar scriptie schrijft over eenzaamheid onder jongeren. Ik merk in mijn werk, dat dit een onderwerp is dat veel speelt  en ik vind het belangrijk om te kijken hoe we dit doormiddel van passende theorie, uitvragen van de wensen van de jongeren in kwestie en samenwerking met de passende personen en instanties zo goed mogelijk kunnen aanpakken.

Vervolgens ga ik in gesprek met een mogelijke nieuwe vrijwilligster voor het project WelThuis; een project waar wij mensen tijdens- of na hun behandeling helpen met hun vragen over sociaal maatschappelijke zaken. Hierbij wordt de hulp van vrijwilligers erg gewaardeerd, omdat we op deze manier zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. Wij hebben een goed gesprek over hoe dit eruit kan gaan zien, wat wij van haar nodig hebben en wat wij voor haar kunnen betekenen in de samenwerking. Wij spreken af, dat ze snel gaat starten met het meekijken met een aantal gesprekken om te kijken of ze het wat vindt.

Ik eindig de dag met een bespreking met een collega vanuit Prisma psychologie en PsyQ, waarmee wij een samenwerking hebben voor de financiering van het project Wachtkracht. Eén van de eisen voor deze financiering is dat wij dit project ook overdraagbaar maken richting andere organisaties. Om deze reden geven wij binnenkort een lezing en workshop in Groningen op een symposium van de Lentis groep. Wij overleggen over de te bespreken onderwerpen en communiceren nog met de communicatiemedewerker over het zo goed mogelijk inzetten van ons reclamemateriaal. Zo komen we tijdens het symposium goed beslagen ter ijs. Tevreden stap ik op de fiets terug naar huis; morgen weer een nieuwe dag!