Koken als bindmiddel voor de samenleving

Pietie Meindertsma, drijvende kracht achter De keuken van Zuid

Een rozemarijnbouillon met paddenstoelen als voorgerecht. Een Italiaanse kipdijfilet-groenteschotel met pasta als hoofdgerecht en een chocolade-kersen trifle als dessert. En natuurlijk als afsluiting een kopje koffie.

Het zou zo maar een driegangenmenu van een leuke bistro in de Zwolse binnenstad kunnen zijn. Maar nee, het zijn een paar van de heerlijke gerechten die op de kaart prijken van De keuken van Zuid in wijkcentrum de Pol. Eens in de twee weken - op woensdag en donderdag in de oneven weken - koken zes tot acht vrijwilligers voor tientallen bewoners van Zwolle-Zuid. En die maken er maar wat graag gebruik van. Want voor 6,50 euro krijgen de veelal wat oudere restaurantgasten niet alleen een perfect verzorgd en zeer smakelijk driegangenmenu, het geeft hen ook gezelligheid. En het is tevens een mooie gelegenheid om onderling wat bij te praten. Koken als bindmiddel in de Zwolse samenleving.

Hoger niveau
De Keuken van Zuid bestaat inmiddels een flink aantal jaren. Ze is er gekomen nadat flink wat bewoners van Zwolle-Zuid aangaven dat ze eigenlijk wel behoefte hadden aan een buurtrestaurant. Samen eten en anderen ontmoeten is nu eenmaal gezelliger dan thuis in je eentje te moeten koken. Zo’n buurtrestaurant zorgt voor verbinding en stimuleert je om je huis uit te gaan en anderen te ontmoeten.  De Keuken van Zuid valt onder de supervisie van WijZ. De twee kookteams (een voor de woensdag, het andere voor de donderdag) staan onder aanvoering van Pietie Meindertsma.

“Toen ik hier  binnenkwam was de opzet eigenlijk heel simpel”, zegt Pietie: aardappelen, groente en vlees. Niks mis mee, hoor, maar ik wilde de maaltijden naar een toch wat hoger niveau tillen, er wat meer variatie in aanbrengen. De maaltijden zoals wij die bereiden, zou je ook kunnen vinden in een kleine bistro of een leuk eetcafé”, zegt ze met ingehouden trots.

Uitbreiding
De kwaliteit van de maaltijden èn de gezellige sfeer, weerspiegelt zich in een toenemende belangstelling van wijkbewoners. Die is de afgelopen jaren dusdanig gegroeid, dat in maart 2018  moest worden uitgebreid van één naar twee dagen. Elke maaltijd schuiven rond half zes tussen de dertig en veertig personen aan, in leeftijd variërend van veertig tot negentig-plus. Op de woensdagen is het meestal een vaste clientèle, op de donderdagen is het wisselend.

Passie
Pietie Meindertsma is nadrukkelijk de drijvende kracht achter De keuken van Zuid. Geen wonder overigens, want koken is haar passie. Al decennia lang; eigenlijk al sinds haar achttiende, toen ze voor het eerst achter de gaspitten stond en koken ook leuk ging vinden. “Nee, noem me dus geen hobbykok, koken is mijn passie.”

In juli en augustus, als De keuken van Zuid gesloten is, kun je Pietie vinden in vakantiekampen in  binnen- en buitenland. En afgelopen winter kookte ze in een skikamp in Oostenrijk. Om met de juiste kennis en kunde te kunnen koken, volgde ze op haar 60ste bij Smink Culinair in Nieuwleusen een erkende opleiding tot basiskok.

Welzijnswerk
Pietie is jarenlang werkzaam geweest in het welzijnswerk in Friesland. Zo was ze bijvoorbeeld directeur van een instelling voor Welzijn Ouderen in Friesland. Ze was de zestig inmiddels gepasseerd en mocht er door een reorganisatie vervroegd uit. Eén ding wilde ze in elk geval niet: achter de geraniums zitten.

“Mijn insteek was dat ik wat met koken wilde doen. Ik had meer dan 35 jaar in het welzijnswerk en het onderwijs gewerkt, en nu wilde ik iets doen met mijn passie, met koken. Via de website van de kookvereniging Cuisine Culinair Nijmegen vond ik een vakantiecentrum in Frankrijk, waar  diverse  leden ‘s zomer kookte. Van 2007 tot 2013 heb ik in de zomermaanden een aantal weken in een vakantiecentrum in Frankrijk gewerkt. En vanaf 2013 voor kampen in binnen- en buitenland. Het betekende”, aldus Pietie, “zelf de recepten bedenken, de receptuur verzorgen en de inkopen doen.”

Hetzelfde doet Pietie, samen met de vrijwilligers van de twee kookteams, ook voor De keuken van Zuid. Nou klinkt dat eenvoudig, maar dat is het niet. Koken voor tientallen gasten is heel wat anders, dan een maaltijd bereiden voor een gemiddeld gezin. “Koken is voor een belangrijk deel rekenen, want ik wil niet koken voor de varkenston. Dat betekent de juiste hoeveelheden inkopen, zodat er niets overblijft.” De twee kookteams leveren de ideeën aan voor de gerechten. Tweemaal per jaar stelt Pietie met deze gerechten de menu’s samen en schrijft ze de recepten.

In de weken, dat er geen Keuken van Zuid is, ligt voor Pietie de nadruk op het plannen en het uitschrijven van de receptuur, zodat de kookteams daar, na uitleg en taakverdeling, mee aan de slag kunnen.

De kookteams van vrijwilligers zijn overigens bewust een beetje ruim opgezet. Want, zegt Pietie, er gaat bijvoorbeeld nog wel iets iemand op vakantie.

Inkopen
Pietie heeft haar hart vooral bij groenten liggen, veel minder bij vlees. Om de paar maanden is er een ‘special’ zoals Pietie het noemt. Bijvoorbeeld een buffet met speciale stamppotten of hartige taarten. Twee keer per seizoen staat er ook vis op het menu, en op 28 augustus (bij de start van het nieuwe seizoen) een barbecue.

Net zo belangrijk als het koken zelf, vindt Pietie de ontwikkeling van de vrijwilligers die in de professioneel ingerichte keuken in de Pol staan. Soms beginnen die heel eenvoudig: “Laat mij maar groenten snijden, dat kan ik wel”. Langzaam maar zeker ontwikkelen ze zich daarna naar een niveau van alleskunner die ongelofelijk veel plezier hebben in hun kookkunsten en samen met Pietie Meindertsma een wezenlijke bijdrage leveren aan het welzijn van tientallen ouderen in Zwolle-Zuid.