Raad van Bestuur toont waardering met ‘Bedankfeest voor vrijwilligers’ in Dinoland

Vrijwilligers zijn de helden van de Dimence Groep
Wie is nou eigenlijk de echte ‘held’ van de avond? De boomlange zwemkampioen Maarten van der Weijden of zijn het al die honderden vrijwilligers van de Dimence Groep, die zich elke dag weer belangeloos inzetten voor hun medemens?

Afgelopen zomer lukte het Maarten wat hij een jaar eerder niet voor elkaar kreeg; zwemmend het bijna tweehonderd kilometer lange traject van de Elfstedentocht afleggen. Door deze twee monstertochten bracht Van der Weijden maar liefst ruim elf miljoen euro bijeen voor kankeronderzoek. Door tal van media werd hij door zijn megazwemprestatie terecht een ‘held’ genoemd.

Maar al die vrijwilligers van de Dimence Groep dan, die op 8 oktober in Dinoland bijeen waren? Zij zijn misschien wel de echte helden en minstens zo waardevol. Hun waarde is niet in geld uit te drukken.

Gezellig
Het was heel gezellig in Dinoland. Zo’n vijfhonderd vrijwilligers uit Zwolle en omgeving waren naar het ‘bedankfeest’ gekomen om gezellig te kletsen, te drinken en zich tegoed te doen aan het buffet. Spareribs, kippenvleugeltjes, pizzapunten, soep… noem maar op. En buiten het Dinolandgebouw waren ook nog eens hamburgers, zakken patat, ijs, poffertjes en pannenkoeken te krijgen. Veel en lekker.

Het feest was een oprecht ‘dankjewel voor jullie inzet als vrijwilliger’. Of, zoals Marco Verheul, lid van de Raad van Bestuur, het in zijn welkomsttoespraak verwoordde: “Zonder vrijwilligers kunnen wij nooit de zorg leveren die nodig is.” Verheul sprak niet alleen namens de Raad van Bestuur, maar ook in naam van alle medewerkers van de Dimence Groep, die hun werk absoluut niet kunnen doen zonder de steun van vrijwilligers. “Als ik op de werkvloer kom, zie en voel ik dat het bruist” zegt Marco Verheul. “En als ik hier rondloop tussen al die vrijwilligers, dan zie ik ook dat het bij hen bruist. Dat is heel goed. Eet, drink en vier het leven.”

Inspirerend
En dat leven werd gevierd, daar in Dinoland. Eten en drinken en gelijktijdig lekker bijkletsen met andere vrijwilligers, die je misschien al maanden of soms een jaar niet had gezien.

Maar het ging natuurlijk ook om het inspirerende verhaal van Maarten van der Weijden, de man bij wie in 2001 leukemie werd geconstateerd. Hij overwon de levensbedreigende ziekte maar hield daar een enorm schuldgevoel aan over. Waarom ben ik wel genezen, maar zo veel anderen niet? Hij wilde wat terug doen; en daarom 2 keer de barre Elfstedenzwemtocht om geld op te halen voor kankeronderzoek.
In het theater in Dinoland gaf de superzwemmer twee presentaties, want de belangstelling was te groot om iedereen in een keer te kunnen herbergen.

Contact
Iedereen hing aan zijn lippen. Het is herkenbaar om te horen, dat contact maken met een ander  – wat elke vrijwilliger in zijn werk doet – zo ongelofelijk belangrijk is en nieuwe kracht geeft.

In 2018, ergens in de buurt van Franeker, zat Maarten er helemaal doorheen. Hij kon niet meer. Hij was kapot. Maar iedereen om hem heen wilde dat hij door zou zwemmen. Het lukte hem niet. Met geen mogelijkheid. Tot hij op de kant een klein meisje zag staan, dat hem aanmoedigde: “Hup Maarten, hup”.

“We kregen oogcontact. En als je contact maakt met iemand, wordt het allemaal veel draaglijker.”

De kern van die boodschap is geheel vanzelfsprekend van toepassing op de vrijwilligers van de Dimence Groep; door het contact met degenen voor wie zij zich inzetten, wordt het leven voor die persoon vaak een stukje makkelijk of draaglijker.

“Zonder jullie hadden we al die mensen, waar jullie je om bekommeren, nooit zo kunnen helpen. Door jullie inzet als vrijwilliger wordt de wereld een beetje beter.”

Om nog even terug te gaan naar de eerste regels van dit verhaal: Maarten van der Weijden was ‘de held’ van de avond. Maar al die vrijwilligers zijn eigenlijk nog grotere helden. Hun inzet is onbetaalbaar. Voor de Dimence Groep als organisatie én voor al die mensen die zij ondersteunen.

 

maarten