Servicepunt vrijwilligers draagt bij aan een heerlijke mix

S​amenwerking tussen cliënten, kok, vrijwilligers en zorgondersteuners zorgt in de blender voor een smakelijke mix met ‘zorg bereid’.

Het is half 4 op een maandagmiddag. In een van de huiskamers van het Lorna Wing-gebouw druppelen langzaamaan de bewoners en vrijwilligers binnen. Twee keer in de week wordt in deze huiskamer gezamenlijk een maaltijd bereid en gegeten. Vandaag worden de bewoners hierin bijgestaan door kok André en vrijwilligster Myriam. Op het prikbord prijkt het menu van de dag: sla met aardappel en schnitzel, als toetje ijs met slagroom. 

Kok André, die normaal gesproken in de instellingskeuken van Dimence werkt, legt uit dat het samen bereiden van maaltijden een tweeledig doel heeft; het is een vorm van gezellig samen koken, maar de geur van vers bereid voedsel heeft ook een stimulerende werking op de eetlust van bewoners. Volgens André heeft deze kleinschalige vorm van koken de toekomst; instellingskeukens verdwijnen en op deze manier kunnen bewoners genieten een verse maaltijd die met zorg voor (én door) hen bereid is. 
 

Vrijwilligster Myriam, sinds januari actief als kookvrijwilligster, is enthousiast over het samen koken. Zij vertelt al jaren actief te zijn in een tafelmaatjesproject, waarbij zij wekelijks enkele deelnemers thuis ontvangt om gezamenlijk een maaltijd te bereiden. Na haar pensionering had zij echter behoefte aan ‘iets extra’s’ en nam zij de stap om als kookvrijwilligster aan de slag te gaan. ‘Een mooie en zinvolle aanvulling’, aldus Myriam. Zij benadrukt hierbij dat bewoners zo veel mogelijk zelf de regie houden, en de vrijwilligers slechts een bijsturende rol vervullen. Op deze manier draagt het samen koken bij aan zelfredzaamheid. 
 

Nadat André, in verband met de hygiënevoorschriften, heeft gecontroleerd of alle handen gewassen zijn, kan gestart worden met de voedselbereiding. Twee bewoners storten zich op het snijden van de tomaten en komkommers, een derde komt af en toe even kijken. Tijdens het bereiden van de maaltijd wordt met elkaar over koetjes en kalfjes gepraat en is er ruimte voor de nodige humor. Zo wordt het vaderlijk advies van André ("Kijk uit met die schiller, niet in je vel snijden!") beantwoord met een "Ja, maar dat is juist zo lekker door de sla!"
  

Plukkend aan een krop sla vertelt Myriam meer over de gang van zaken bij het koken. Zo beslissen de bewoners altijd samen over de gerechten die gekookt gaan worden. De inkopen worden vaak gedaan door bewoner Frank, die vol trots vertelt over hoe voordelig hij alle ingrediënten op de kop heeft kunnen tikken. "Ja, ja, Frank let altijd op de kleintjes", wordt door de anderen geroepen.

Frank, die van koken houdt, vertelt dat hij in principe ook zelf op zijn kamer zou kunnen koken, maar dat dit lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ook hier biedt gezamenlijk koken dus uitkomst. Met de pannen op het vuur genieten de bewoners gezamenlijk van een kopje koffie. Nog even en iedereen kan aanschuiven. Voor André en Myriam zit het werk erop; zij gaan huiswaarts en laten de bewoners in alle rust genieten van hun zelfbereide gerechten.