WerV en Mindfit de natuur in

De laatste jaren is er in de ggz steeds meer aandacht voor het belang van bewegen en de natuur. Een groene omgeving en beweging zijn bevorderlijk voor de mentale gezondheid. WerV wil deze elementen meer gaan inzetten in onder andere de projecten Wachtkracht en Welthuis.

Wachtkracht is een project om mensen die nog op de wachtlijst staan voor behandeling binnen Dimence Groep, te ondersteunen op alle leefgebieden. Denk aan het aangaan van sociale contacten, school/werk/dagbesteding, hulp bij financiën/administratie/planning, maar vooral een luisterend oor.
Voor Welthuis geldt dit ook, maar dan tijdens of na de behandeling, om weer goed en wel thuis te komen.

Sociaal werkers Ian Mol en Natasja Nijman (beiden WerV) liepen een middag mee met psycholoog Leonie Belshof, senior verpleegkundige, en Anne Varenbrink en Daisy van der Werff, allen vanuit Mindfit. Zij gebruiken de natuur en beweging als toevoeging op de behandeling van hun patiënten. De middag begon met een wandeling van ongeveer een uur door het bos met psycholoog Leonie Belshof. Tijdens de wandeling vertelde ze wat over de natuur, hebben we een stukje mindfullness mogen meemaken en gebruikte Leonie verschillende metaforen om bepaalde casussen te kunnen uitdiepen.

Leonie: ''De natuur kan veel inzicht geven, bijvoorbeeld als je de seizoenen volgt. Nu zitten we in de periode van de winter. De natuur is stiller, trekt zich terug en alles lijkt tot stilstand te komen. Juist in deze periode herstelt de natuur ook en bereidt zich voor op groei in de lente. Door in deze metafoor met cliënten naar hun ‘winter’ te kijken, kan dit ook vertrouwen en inzicht geven.’’

Na deze ontspannende en leerzame wandeling, vertrokken we naar de sport- en spellocatie. Elke week is er tijdens deze les een ander thema. Vandaag was het thema voetbal. Als individuen, in tweetallen én in groepjes mochten we verschillende oefeningen met de bal uitvoeren. Iedereen op zijn of haar eigen tempo. Mooi om te zien was dat er, naarmate het spel vorderde, steeds meer communicatie en openheid was tussen de deelnemers. Waar je in het begin nog wat weerstand voelde bij een aantal deelnemers, deed na een aantal oefeningen iedereen fanatiek mee. Er waren dan ook geen spelvarianten waarbij je kon verliezen of winnen, het ging puur om het lekker samen kunnen bewegen in de buitenlucht.
Voor de meeste deelnemers een laagdrempelig opstapje naar een reguliere sportclub in de toekomst.