Winterfair Bomvol, geurig en kleurig

Het was vol, Bomvol. Honderden inwoners uit Deventer en omstreken, patiënten en vrijwilligers en hun kinderen waren woensdag 11 december naar De Steerne op het Brinkgreven terrein gekomen om een kijkje te nemen bij de traditionele Winterfair. Buiten was het druk en geurig. Binnen was het nog drukker en kleurig. Volop sfeer, precies zoals een winterfair hoort te zijn.

De Werk Leer Centra uit Nijverdal, Almelo en Deventer waren vertegenwoordigd met een scala aan leuke en kunstzinnige dingen, die cliënten hadden vervaardigd. De Heihoeve in Lettele prijsden haar (groente)waar aan… Lorna Wing was aanwezig, de Te Gekke Winkel toonde haar waar bij enkele tafels en aan allerlei productlabeltjes, Huis aan de Dijk was vertegenwoordigd. Kerstkaarten, kaarsen, kandelaars, veelkleurige kussens, schilderijen, beeldjes….alles wat een gemiddeld gezin tegenwoordig tijdens kerst nodig heeft, kon je er vinden en kopen. En belangrijker: het werd gretig gekocht. Diverse afdelingen van de Dimence Groep presenteerden zich heel breed. Uitstekend voor het imago.

Potjes-met-licht
De bezoekers die aan kwamen wandelen, werden direct getrakteerd op een lang lint; glazen potjes met een lichtje. Hoewel…. vlak voor het begin ontstond er nogal wat commotie, want de driehonderd glazen potjes-met-lichtje, die de organisatie had klaargezet, waren plotseling verdwenen. Maar uiteindelijk werd dat probleempje opgelost. Zo was de Winterfair in De Steerne toch nog het feest van het licht, precies zoals de dagen voor kerstmis horen te zijn.

Kerststal
Vlak bij het gebouw van De Steerne kon iedereen al de lucht van heerlijke gebakken uien en hamburgers opsnuiven, want de inwendige mens wil natuurlijk ook wat. En – voor het eerst – was er ook een ‘levende’ kerststal, zoals dat zo mooi heet: twee ezels, vier schapen, een plastic pop à la Jezus in een met stro gevulde kribbe in een stalletje met een blauw dekzeil. “Zo heeft Jezus er echt niet bijgelegen, hoor. Want dit is wel wat koud”, merkte een warm geklede oma op tegen haar nieuwsgierige kleinzoon.

Top
Harm Oosterhuis, teamleider-in-opleiding bij het Werk Leer Centrum Deventer en de Heihoeve en een van de organisatoren, kon uitermate tevreden terugblikken. “Het was top”, zei hij na afloop. “Als ik een eerlijke schatting moet proberen te maken, denk ik dat we ergens tussen de 750 en duizend bezoekers hebben gehad.” Dat zijn er aanmerkelijk meer dan vorig jaar, toen er volgens de organisatoren zo’n 250 mensen een bezoek brachten aan de Winterfair. Vanaf een uur of drie ‘s middags, toen de deuren van De Steerne opengingen, was het al druk. Tot omstreeks half negen ‘s avond. “Dat was een halfuurtje voor sluiting. Toen waren er nog maar zo weinig mensen, dat we zijn gestopt,” aldus Harm.

Klein potje
Het hoge bezoekersaantal – mogelijk ook als gevolg van de uitgifte van kerstpakketten voor vrijwilligers – had een positieve uitwerking op de aankopen die menigeen deed. Heel veel door de bewoners gemaakte kerstproducten gingen grif van de hand. “Ja, de kraamhouders waren tevreden”, aldus een trots klinkende Harm.
Die hoge verkoop betekent dat er een mooie basis is gelegd voor de Winterfair van volgend jaar. “Een klein potje”, zoals Harm Oosterhuis het noemt. Het klinkt nog heel ver weg, maar de voorbereidingen vergen nogal wat maanden werk. “We hebben iedereen in april al een mail gestuurd met de vraag welke afdelingen dit keer een bijdrage wilden leveren aan deze fair. In mei hebben we vervolgens met een werkgroep onze eerste vergadering gehad. Dat is ook wel nodig, want sommige dingen kosten veel tijd.”

Financiën
Gelukkig kon de organisatie rekenen op een aantal financiële bijdragen. De gemeente Deventer bijvoorbeeld, heeft duizend euro subsidie beschikbaar gesteld, De Dimence Groep nam de kosten van de communicatie en het drukwerk voor haar rekening, Forence gaf een flink bedrag als ondersteuning en hetzelfde gold voor Tollerink en Esquirol. “Ja, er is goed verkocht. En met het geld dat we nu over hebben, kunnen we volgend jaar al direct bepaalde dingen betalen”, zegt Harm. Want het is wel duidelijk: halverwege december volgend jaar is er weer zo’n mooie Winterfair op het Brinkgreventerrein. Succes verzekerd. Da’s zeker.