WerV inloop Pikeursbaan

Vanuit een frisse lentedag in Deventer een bericht over de informatie inloop bij een van de ambulante locaties van Dimence in Deventer.

Sinds mijn komst afgelopen september bij WerV ben ik gaan onderzoeken welke activiteiten WerV in Deventer te bieden had. Ik kwam er achter dat er bij de ambulante teams op de Pikeursbaan (nog) geen inloopspreekuren waren gestart. Nu vind ik “inloopspreekuur” een klinische term alsof er een dokter de cliënten te woord kan staan dus noem ik het iets laagdrempeliger een info inloop.
Door mijn contacten op de Pikeursbaan, dat was voorheen de locatie waar ik werkzaam was in mijn vorige functie, heb ik gesprekken gehad met teamleiders en behandelaren om te onderzoeken of de behoefte aan een info inloop er überhaupt wel was. En die bleek er te zijn.

Sinds januari van dit jaar ben ik gestart met de info inloop op de Pikeursbaan. Best spannend vond ik dat want, komen er wel cliënten, met welke vragen komen zij dan en belangrijker nog, heb ik daar dan wel een passend antwoord op?  Die “angst” bleek ongegrond.
De eerste paar weken kwamen voornamelijk medewerkers bij mij aan tafel zitten om meer te weten te komen wat WerV te bieden heeft en hoe wij aanvullend kunnen zijn in de behandeling. En daarna kwamen er ook cliënten. Het gekke is dat het tijdens de inloop niet echt storm loopt bij mij aan tafel, ik zit op de begane grond bij de ingang naast de receptie, maar het loopt inmiddels wel storm met aanmeldingen. De behandelaren weten mij te vinden en elke week komen er nieuwe aanmeldingen bij me binnen. Nu voornamelijk nog van team Angst & Stemming, maar de andere ambulante teams hebben ook interesse.

Een voorbeeld van een succesverhaal, althans, dat vind ik zelf….
😊
Zo kreeg ik de vraag om met een meneer mee te denken over vrijwilligerswerk. Meneer is erg depressief en was erg somber toen ik kennismaakte met hem. Hij had er moeite mee om aan te geven wat hij wilde, wist niet goed te omschrijven waar zijn interesse lag, maar gaf wel aan het liefste iets binnen de Dimence muren te willen gaan doen. Ik zeg altijd tegen de deelnemers dat ik iets voor hen ga zoeken wat zij zelf aangeven waar de interesse ligt, maar ik geef ook, waar mogelijk, een paar opties die totaal anders zijn dan waar wij het over hebben gehad. Een beetje out off the box om hun gedachten ook op een ander spoor te zetten. Dat deed ik ook bij deze meneer. Ik gaf hem een paar mogelijkheden binnen Dimence, maar ook 2 opties buiten de veilige omgeving van Dimence.
Eigenlijk tot mijn stomme verbazing reageerde hij al heel snel dat 1 van de “out off the box” opties hem aantrok, een fietsmaatje van een oudere man. Ik gaf aan dat ik wel met hem mee wilde gaan op kennismakingsgesprek, maar dat hoefde niet zei hij, hij ging alleen. Super toch? Omdat meneer niet uit Deventer komt regelde ik een goede fiets voor hem en zo ging hij voortvarend als fietsmaatje aan de slag. De mannen moesten erg wennen aan elkaar, maar meneer heeft het een paar weken volgehouden om er uiteindelijk achter te komen dat het voor hem niet een juiste match was. Hij heeft dat zelf aangegeven bij zijn fietsmaatje en is er mee gestopt.
In de tussentijd liet hij mij weten dat hij ook interesse had in mijn andere “out off the box” optie om bij de Kringloop in Deventer. Zij hadden een plekje beschikbaar achter de schermen op de boekenafdeling. Hij vond het wel fijn als ik daar samen met hem naar toe wilde gaan voor een kennismaking. Hij werd gelijk enthousiast en de week er op liep hij een dagdeel mee en is er sindsdien niet meer weggegaan. Omdat hij inmiddels als fietsmaatje was gestopt heeft hij zelf geregeld dat hij niet 1, maar 2 dagdelen bij de Kringloop achter de schermen aan de slag kan gaan.

Het klinkt wellicht vreemd, maar wat ben ik trots op deze meneer. Hij kwam zeer depressief de eerste keer bij mij binnen en heeft inmiddels zulke mooie stappen gemaakt, dat is mede wat mijn werk zo mooi maakt. Iemand weer zien groeien en ziet opbloeien, daar doen we het toch voor?

Er is nog veel winst te behalen in Deventer, er zijn nog een aantal teams die ook willen aanhaken bij WerV, de presentaties in de teams lopen ook nog door, de contacten met externe partijen breiden zicht steeds verder uit, er zijn kansen genoeg om aan te pakken, kortom genoeg te doen in deze mooie Hanzestad. Die kansen wil ik graag pakken en zien te benutten, maar in de tussentijd doe ik het werk met ontzettend veel plezier en kan ik ervan genieten als de deelnemers een mooie dag invulling hebben waardoor zij zich weer wat beter in hun vel gaan voelen.