Een dagje op stap met..... WerV collega Erik van Rosmalen

Wat leuk dat ik jullie mag gaan vertellen over mijn leuke werk. Voordat ik jullie ga vertellen over hoe een gemiddelde werkdag er voor mij uitziet wil ik even mijn rol toelichten.
Als Sociaalwerker mag ik vanuit WerV de verbindende schakel zijn met de stadsklinieken in Zwolle en Raalte. Ik werk aanvullend op de teams en mijn taak is, dat ik mensen die worden behandeld, begeleidt richting deelname aan de maatschappij. Dit doe ik bijvoorbeeld door samen met hen op zoek te gaan naar zinvolle dag invulling. Hieronder beschrijf ik hoe een werkdag in Raalte eruit ziet.

Het is dinsdag en dat is mijn “Raalte dag”. Ik start om 8.45 uur bij team Zorgappartementen, waar ik bij de overdracht aanwezig ben. Samen met psychiater en twee teamleden sparren we over patiënten en bespreken we of ik vanuit mijn rol als sociaal werker nog een bijdrage kan leveren. Rond 9. 15 loop ik langs bij de collega’s van de activiteiten begeleiding. Wij overleggen over de vrijwillige chauffeurs, die patiënten vervoeren van en naar dagbesteding en allerlei andere zaken die spelen. Een nauwe samenwerking met de activiteitenbegeleiding is belangrijk, omdat zij een belangrijke schakel zijn als het gaat over participatie van mensen die wij begeleiden.
Rond 9.30 uur loop ik naar een ruimte waar ik elke dinsdag gebruik van mag maken. Omdat ik zo toegankelijk mogelijk wil werken, heb ik de deur altijd wagenwijd open staan. Hierdoor zien mensen mij letterlijk zitten en is de drempel om bij mij binnen te lopen minder hoog. Om 10.00 uur komt er een mevrouw bij mij binnen wandelen. Zij is op zoek naar leuke daginvulling en hier denk ik graag in mee. Om een passende plek te vinden is het belangrijk om van haar te horen waar haar interesses liggen. Om te weten waar ze blij van wordt vraag ik haar letterlijk: waar zij “haar bed voor uit komt”?. Zo ontdekken we samen waar iemands passie ligt; dit werkt motiverend wat belangrijk is voor succesvol participeren. Voor deze mevrouw komen we uit op een (werk)plek op een zorgboerderij en als activiteit wil ze Yoga gaan doen. Samen met mevrouw bellen we de zorgboerderij en we maken een afspraak voor de volgende week. Omdat zelfregie en eigenaarschap belangrijk is spreek ik met mevrouw af dat zij zelf contact opneemt met de Yoga clubs om te informeren naar mogelijkheden. We spreken ook af dat als dit niet lukt ze weer een beroep op mij kan doen.

Na het bezoek van mevrouw neem ik een moment pauze, een moment van bezinning…ja… met een sigaretje erbij en niet op het terrein want we zijn immers rookvrij 😊
Na mijn kort pauze stap ik in mijn auto, want ik heb een afspraak met de coördinator van het Activiteiten Centrum.
Ik loop binnen bij productie hal en tref hier meerdere mensen die aan het werk zijn, met onder andere het inpakken van verzorgingsproducten. Ik zeg een ieder gedag en met een aantal van hen maak ik een praatje en vraag hoe het gaat. Ik vind het namelijk belangrijk om naast de bevindingen van de begeleiders ook de ervaringen van cliënten zelf te horen. Ik loop door naar de voorzijde van het complex, waar ik de coördinator tref. We kennen elkaar al 25 jaar (nog van mijn eerste jaar stage in Olst), dus heel serieus doen hoeft gelukkig niet. We spreken de cliënten door die vanuit Dimence werkzaam zijn op het Activiteiten centrum. Intussen maak ik de nodige aantekeningen om deze later op de dag te bespreken in het MDO.

Na mijn bezoek bij het activiteitencentrum bezoek ik een locatie van de Zorgappartementen Dimence Raalte, een complex waar ongeveer 16 cliënten wonen verdeeld over twee woonlagen. Hier zoek ik één van bewoners op, om terug te blikken op de voorgaande weken waar hij bij Stichting De Enk Lemelerveld was geweest. Een leuke plek waar veel met hout wordt gewerkt en waar ook een kaarsenmakerij is. De heer in kwestie heeft in zijn jeugdjaren veel aan houtbewerking gedaan, dus een fantastische plek voor hem waar hij de juiste ondersteuning krijgt waardoor hij zich kan ontwikkelen.
Ik zorg ervoor dat ik rond 12.30 uur terug ben op de Monumentstraat om te lunchen met de vele collega’s die in het gebouw werken om zo ook het contact met hen te onderhouden.

Na de lunch spreek ik met de ervaringsdeskundige van het Fact Team. Zij begeleidt een client die zijn ervaringsverhaal graag wil delen met bijvoorbeeld het onderwijs. Een mooi initiatief dus ik beloof haar mijn netwerk in het onderwijs te bevragen of zij in deze client met zijn ervaringsverhaal geïnteresseerd zijn.
Nog even wat mailtjes wegwerken en mij voorbereiden op het MDO (multidisciplenairoverleg) van 14.00 uur. Een overleg van 30 minuten wat standaard altijd uitloopt. We zitten aan tafel met de verpleegkundigen van de dagdienst, psychiater, maatschappelijk werker, verpleegkundig specialist, ervaringsdeskundige en ik zelf. We bespreken een aantal cliënten waar zorgen bij zijn, om zo goed op elkaar af te stemmen. Als sociaal werker een aanvulling op het team, kan en mag ik hen adviseren in oplossingen die niet zo voor de hand liggen, kijkend naar de mogelijkheden, gericht op ondersteuning of activiteiten anders dan behandeling.

Om 15.00 uur heb ik een volgende afspraak staan. Mevrouw in kwestie heeft in haar verleden de opleiding Maatschappelijke Zorg gedaan en is daar ook werkzaam in geweest. Zij wil in de toekomst hier wel weer een betaalde functie in. Ik spreek met haar af, dat we de tijd nemen om haar draag kracht te onderzoeken en op zoek te gaan naar mogelijkheden die bij haar passen. Type werk, welke doelgroep, leeftijden etc. In de voorbereiding op dit gesprek had ik al het nodige uitgezocht en dit heb ik haar kunnen voorleggen. Belangrijk is dat zij de ruimte krijgt om zich stapje voor stapje te ontwikkelen, op haar eigen tempo.

Op de website van het Vrijwilligerspunt Raalte komen we leuke vacatures tegen. Toevallig ook een vacature die vanuit onze collega organisatie WijZ welzijn in samenwerking met stichting Mee wordt aangeboden. Het is een vacature voor vrijwillige begeleider van vriendenkringen 1x per 4 weken. We zien nog meer leuke passende vacatures en we spreken af dat mevrouw gaat reageren op meerdere vacatures.

Vier weken later (na mijn vakantie) tref ik mevrouw aan met een brede glimlach en zij geeft aan, dat zij inmiddels voor één vacature al wordt ingezet, bij de ander een positief intake gesprek heeft gehad en vervolg afspraken heeft gemaakt, voor de derde heeft zij volgende week een kennismakingsgesprek.

Om 16.00 uur ronden we het gesprek af; ik loop nog even naar boven om gedag te zeggen, om vervolgens terug te rijden naar Zwolle; hier wacht mijn fijne gezin op mij.