Een dagje op stap met WerV collega Ruby Gortworst

Geen dag is hetzelfde, een veelgehoorde uitspraak van de collega’s bij WerV, en het is echt waar.

Als projectleider en adviseur spreek ik in alle lagen van de organisatie met collega’s en heb ik regelmatig contact met externe partijen waar we mee samenwerken, om de opdracht die WerV heeft vorm te geven. Om voor jullie als lezer een beetje logica aan te brengen in mijn taken gedurende de dag is het benoemen van die opdracht misschien nog even handig.

WerV heeft binnen de Dimence Groep de opdracht om de GGZ zorg en de samenleving dichter bij elkaar te brengen. WerV heeft hierin, vanuit het sociaal domein, een verbindende rol als makelaar en schakelaar en fungeert als hèt verbindingspunt voor verwijzing richting maatschappij en voor-veld bij uitdagingen op de leefgebieden, het organiseren van vrijwilligerswerk, dagbesteding en sociale activatie in het sociaal domein; we realiseren en begeleiden participatieplekken en re-integratietrajecten voor gemeenten en UWV voor onze doelgroep met als uitgangspunt: Iedereen doet mee in de maatschappij.

Werv draagt met Wachtkracht bij aan het reduceren van wachtlijsten door tijdens de wachttijd al te onderzoeken welke uitdagingen mensen nog meer ondervinden in hun leven en net als met WelThuis (tijdens en na behandeling) brengen we de leefgebieden in kaart, ondersteunen we cliënten als daar uitdagingen liggen en bij het weer deelnemen aan het normale leven.

Eén van de andere taken is het organisatorisch samenbrengen van alle activiteiten op het gebied van participatie die we intern al hebben en waar mogelijk verbinding met maken met externe partijen, zodat we aanbod op alle treden van de participatieladder beschikbaar maken, liefst in een doorlopende (participatie) lijn. En niet vergeten.. we doen de werving en selectie van vrijwilligers. Daar hoort bij dat er beleid is en dat alles rondom dat vrijwilligerswerk goed geregeld is.

De rol van WerV inhoud geven en de bijbehorende “producten” ontstaan natuurlijk niet vanzelf en daar komt mijn rol om de hoek kijken.

Zo rond 8.15 uur begin ik met het checken van de mail en appjes en de agenda; even kijken wat er op het programma staat vandaag. De mails en apps die vlot beantwoord kunnen worden werk ik even door en ik plan tussen de middag een moment om de mails te beantwoorden waar een uitgebreider antwoord voor nodig is.

Om 9 uur heb ik een overleg met de regionaal arbeidsdeskundige van het UWV in Zwolle. WerV voert voor de DG Werkfit trajecten uit, ik bereid me wel even voor op dit gesprek want het UWV heeft (ook landelijk)  steeds meer aandacht voor het feit dat onze doelgroep niet altijd past in de systemen die gehanteerd worden bij de terugkeer naar werk. Ze willen graag meer weten over hoe WerV de doorlopende lijn van participeren inzet, waardoor mensen met kleinere stappen ook naar werk begeleidt kunnen worden en willen meedenken hoe dit vanuit het UWV gefaciliteerd kan worden. We besluiten in dit gesprek dat we in januari een brede bijeenkomst organiseren met de betrokken afdelingen van het UWV, zodat we met elkaar nog meer maatwerk kunnen leveren. Mooi resultaat, dus met een tevreden gevoel sluit ik dit gesprek af.

Tijdens mijn overleg zag ik een aantal telefoontjes binnenkomen dus voor mijn volgende overleg bel ik er wat terug.

1 van de telefoontjes was van een werkfit deelnemer, zij is ziek uitgevallen en het lijkt erop dat dit een tijdje kan duren. Zij doet in het kader van haar traject wat administratieve ondersteuning voor ons dus die taken moeten worden overgenomen. Dat regel ik per mail en ik moet haar adviseur werk bij het UWV even inlichten en een beetje onderhandelen of we haar traject wat kunnen verlengen voor deze ziekteperiode. Gelukkig heb ik een rechtstreeks nummer dus dat telefoontje doe ik meteen even.

Iets later dan 10 uur stap ik in het teamsoverleg met een directeur van Regioplan uit Amsterdam, een onderzoeksbureau dat werkt voor de Goldschmeding foundation. Zij hebben een subsidie beschikbaar gesteld voor Dynamisch op Weg in Haarle, één van de projecten in de doorlopende lijn waarin we een goede samenwerking hebben met de Sallandse wegenbouw. Dynamisch op weg heeft wegens ziekte een tijdje zonder projectleider gedraaid en ik heb daarom bij het aanvragen van de subsidie en de gesprekken met Goldschmeding voor de toekenning en de voorwaarden al aardig wat tijd geïnvesteerd en ken de ins en outs in deze. Samen met de nieuwe projectleider van Dynamisch op weg bespreken we de parameters van het onderzoek dat regioplan wil doen naar opbrengst en resultaten die aan de subsidie zijn gekoppeld, daar gaan we wel uitkomen. Fijn gesprek dat nog een vervolg krijgt.

Ondertussen zijn er tijdens dit overleg weer mails en telefoontjes binnengekomen, die ik scan op prioriteit en ik begin met terugbellen en beantwoorden van mails.

Ik heb nog een leuk telefoongesprek met een man die via onze afdeling recruitment wil zij-instromen als MMZ medewerker. Ik breng hem in contact met de WerV collega in Deventer, die wat meer kunnen vertellen over de werkzaamheden die hij zou kunnen doen bij ons.

Een collega van Wijz, mailde met een vraag over een vrijwilligersvacature, wandelen in de natuur met ouderen en belt er gelijk achteraan. Ik heb net opgehangen dus kan deze vraag direct beantwoorden. Leuke vraag, past erg bij het overkoepelende gedachte goed van DuurSaam. Ik deel deze vacature ook even met Natuur en Milieu Overijssel; zij hebben een bestand met natuur vrijwilligers en we hebben al een paar jaar een goede samenwerking voor één van onze activiteiten “Natuur op Recept” dat loopt binnen het sociale activering en herstel project op wijkcentrum de Pol, de wandelgroep in Zwolle Noord en wijklocatie Het Anker.

Ondertussen is het alweer 12.30 uur. Om 13 uur heb ik mijn volgende teamsoverleg dus ik eet snel even een broodje en pak een kop koffie, terwijl ik alvast nadenk over de inhoud van het volgende gesprek en er alvast wat gegevens bij zoek.

Dit gesprek is met onze collega GGZ instelling Mediant in Twente. Wij in Almelo en omgeving en zij in Hengelo/Enschede, werken we samen in het project Werk Als Beste Zorg. We hebben gezamenlijk een subsidie aangevraagd bij Instituut GAK voor het uitvoeren van een voorschakeltraject: “ Stap voor Stap”. Het lijkt erg op Sociale Activatie en Herstel in Zwolle. We proberen met dit traject mensen vanuit dagbesteding stapjes te laten maken naar betaald werk. Het mooie aan dit traject is, dat we dit ook in samenwerking doen het WLC in Almelo en de uitkerende instantie. Vanuit instituut GAK wordt er samen met ons door het ministerie van SZW, Divosa, UWV en de universiteit voor humanistiek, onderzoek gedaan naar de inzet van een nieuw middel ter stimulering van deelname aan de arbeidsmarkt “simpel switchen”. Hiertoe moeten er steeds lokaal afspraken gemaakt worden met de uitkerende instanties per individu. We bespreken hoe deze afspraken tot nu verlopen, of we daar nog iets in moeten ondernemen en hoe het gaat met de instroom en de huidige resultaten. Verder moet er binnenkort ook weer verantwoord worden. Mediant is penvoerder dus we moeten het proces achter de schermen goed inregelen. Volgende week is er een landelijke bijeenkomst rondom dit project in Utrecht waar we bij aanwezig zijn dus daar bereiden we ons ook op voor.

De instroom komt langzamer op gang dan we gehoopt hadden, dus dat moeten we beide weer inbrengen in onze eigen werkgroep Stap voor stap. Werk aan de winkel!

We bespreken gelijk ook maar even zaken rondom Werk als beste zorg. Er lopen in 4 regio’s in Nederland zeer succesvolle pilots met WABZ. De resultaten van de plaatsingen naar werk zijn zeer duurzaam, omdat er wordt samengewerkt met alle relevante partijen rondom een client in zijn re-integratie. Hier was geld voor beschikbaar gesteld vanuit de overheid om procesregisseurs te financieren. De Nederlandse GGZ heeft tot nu toe samen met Phrenos de resultaten gemonitord en vergeleken met IPS. Hoewel WABZ zeer succesvol is ziet het er naar uit dat de financiering uit een ander vaatje moet gaan komen. Gelukkig zijn er lokaal mogelijkheden vanuit de Twentse koers.

Weer helemaal bijgepraat en met genoeg vervolgacties om mee verder te gaan sluiten we af.

Ik pak weer even een moment om mail en telefoontjes te doen voordat ik me ga storten op het beschrijven van het proces in de gemeente Zwolle rondom de arbeidsmatige dagbesteding voor de uitvoerende collega’s.

Sinds januari biedt Werv dagbesteding in verschillende wijken op verschillende locaties in Zwolle. We hebben dit overgenomen van het RIBW en zien hierin een mooie kans om de doorlopende participatie lijn gestalte te geven (ook in aanvulling op fase 1 dagbesteding, dit zijn we ook aan onderzoeken met elkaar) . We zien dat de groepen aardig vollopen en dat er een mooi en uniek aanbod in de stad is bijgekomen met InBit, het deel van InBalans Hasselt, waar de afgeschreven apparatuur van de DG wordt gereviseerd en verkocht. Om dit aanbod goed kenbaar te maken bij de verwijzers en goede strakke werkwijze te hanteren voor de medewerkers moet e.e.a. goed beschreven worden in proces en hebben we aanpassing nodig op gebied van communicatie en PR. Ik besteed hier een uurtje aan.

Morgen is er ook een overleg gepland met de controller over registratie en facturatie in het nieuwe systeem (Myneva) waar we mee gaan werken en hier moet ook nog e.e.a. voor worden uitgezocht.

Inmiddels is het half 4, morgen is er ook een overleg gepland voor de coalitie mentaal welbevinden, een deelcoalitie van Regioplan Samen Gezond Ijssel Vecht waar ik namens Werv aan deelneem. Met deze overleggen maken we concrete plannen om het IZA vorm en inhoud te geven in onze regio. Voor dit overleg en het stuk dat we gaan opleveren moet ik nog een aanvulling doen over de rol van het sociaal domein binnen het stuk inzet van informele zorg.

Ik bel nog een paar mensen terug en plan een aantal afspraken voor de komende tijd in.

Om vijf uur check ik de mail nog even, beantwoord er nog wat en bekijk ik de planning voor morgen. Productief dagje vandaag, om half 6 klap ik de laptop dicht. Vanavond maar even lekker Netflixen ofzo, even het hoofd uit. Morgen weer een (leuke) dag!