Met WachtKracht kunnen we veel doen voor degenen die wachten op behandeling

Vorige week ontvingen we bij WachtKracht in Zwolle wethouder Dorrit de Jong en Magnus Soeverijn van SAG/Zilveren Kruis. Samen met onze partners van Prisma psychologie en PsyQ spraken we over de mooie resultaten die we bereiken met WachtKracht: een project dat recht doet aan de meerwaarde van domein overstijgend samenwerken. Trots dat de zorgverzekeraar en de gemeente Zwolle dit samen mogelijk maken. Het onderstaande bericht van de wethouder spreekt voor zich.

Dorrit de Jong:

De wachtlijsten in de GGZ zijn niet morgen opgelost. Maar we kunnen wel al veel doen voor degenen die wachten op behandeling.
Daarom hebben we in Zwolle ‘Wachtkracht’: een nieuwe manier van hulpverlening, waarin zorg en welzijn hand in hand samenwerken. Wachtkracht draagt bij aan het versterken van de eigen kracht van mensen met psychische problemen en aan het verkorten van de wachtlijsten. Gisteren ben ik samen met Magnus Souverein van mede-financier SAG/Zilveren Kruis op bezoek geweest bij de partijen die Wachtkracht vormen: WerV (Dimence Groep), Prisma Psychologie en PsyQ.

De eerste zeer positieve resultaten werden aan ons gepresenteerd en we gingen in gesprek met een cliënte en een ervaringsdeskundige over wat Wachtkracht voor hen en vele anderen betekent.

WachtKracht helpt mensen die wachten op een GGZ-traject om zelf alvast eerste stappen te zetten naar herstel. Het is geen vervanging voor therapie, maar een kans om onder begeleiding met praktische problemen aan de slag te gaan. Zo wordt er ruimte gemaakt voor een goede start van de behandeling. Of kan verergering van de klachten worden voorkomen. Cliëntondersteuners/ervaringsdeskundigen van WachtKracht helpen onder meer bij het versterken van het eigen sociale netwerk, een nuttige dagindeling, of kijken mee met iemands financiële situatie. Er zijn bijna 100 mensen geholpen. Een flink deel daarvan heeft extra hulp gevonden in het sociaal domein. Voor sommigen was een GGZ-behandeling daarna zelfs helemaal niet meer nodig. De eerste groep deelnemers geeft aan de hulp zeer te waarderen. Een heel mooi resultaat van dit eerste half jaar Wachtkracht.