Een dagje op stap met WerV collega Colette Steenbergen

En wat doen jullie dan zoal bij WerV? Vandaag neem ik jullie een dagje mee in mijn werk bij WerV.

Samen met mijn WerV Almelo collega’s starten we de dag met een teambijeenkomst. WerV Almelo mag gebruik maken van een mooie ruimte in het Werk Leer Centrum (WLC) in Almelo. Voor het team WerV de plek om te ontmoeten, af te stemmen, te vergaderen en soms ook afspraken met cliënten te plannen.

Na het teamoverleg begint de inloopgroep van WerV. Cliënten van de Dimence-Groep kunnen daar elke week een uur komen (10.45 -11.45) voor sociale activatie. Een kopje koffie, een goed gesprek, vragen over het sociaal domein en of een leuke activiteit. We zetten bijvoorbeeld de welbekende “Kletspot” op tafel, kleuren mandala’s, gaan wandelen, badmintonnen, een spelletje doen of we verzinnen een andere creatieve activiteit. Belangrijk vinden we dat de cliënt met een positieve mindset weer vertrekt. Ik check of iedereen goed naar huis gaat en ik praat nog een half uurtje door met een deelnemer van de inloop.

Het is tijd om even af te schakelen en ik neem een kwartiertje voor een broodje en een kop koffie. Vervolgens rij ik naar de locatie Dimence Groep Westerdok, waar ik een intakegesprek heb met een nieuwe cliënt. We werken bij WerV met de methodiek positieve gezondheid en dat betekent dat we de 6 levensgebieden doorspreken. Omdat ik een achtergrond heb als coach vind ik het leuk om dit op een speelse wijze te doen met behulp van de levensgebieden cirkel. Een cliënt kan met behulp van een kleur zelf aangeven waar ze op dit moment staan (huidige situatie) én met een ander kleurtje waar ze graag naar toe zouden willen groeien (gewenste situatie). Hiermee zijn de doelstellingen in één oogopslag zichtbaar en weten we precies waar de komende tijd de aandacht naar toe kan gaan. In dit geval gaat de focus liggen op school of werk, planning/structuur en financiën. We spreken af dat we de volgende keer gaan kijken naar de kwaliteiten/talenten van deze cliënt en planning.

Na dit gesprek wandel ik naar het gemeentehuis Almelo. Omdat een cliënt het spannend vindt sluit ik aan bij het gesprek van de cliënt met de werkcoach voor de aanvraag van een uitkering. Na een half uurtje ben ik weer buiten, praat nog even na met de cliënt en wandel terug richting de auto.

Er rest nog één afspraak in mijn planning van vandaag en voor deze afspraak rij ik naar huis waar ik mijn honden Jaimy en Meghan begroet, een kop thee zet, mijn laptop open en online aansluit bij de kick off van de educatiemodule groene GGZ van IVN-natuureducatie. Samen met een aantal andere collega’s denken we mee met het project Groene GGZ. De positieve effecten van natuur en groen op mentale veerkracht kan beter worden benut. De vraag is hoe we dit kunnen integreren in ons werk. Een educatiemodule zou daarbij behulpzaam kunnen zijn. Binnen WerV zijn we ons bewust van de positieve invloed van natuur op gezondheid en er wordt binnen WerV (Zwolle) al gewerkt met het project “Natuur op Recept”. Een educatieve wandeling met vrijwilligers en deelnemers waarbij bewustwording wordt vergroot van de natuur. Wat zie je/wat hoor je, kortom mindfull wandelen. Wat vertelt de natuur jou en hoe voelt dit voor je. Een mooi project dat bijdraagt aan herstel en participatie.

Ik bereid me nog even voor op een afspraak die gepland staat voor de volgende ochtend. Een afspraak over transitiepsychiatrie. Een mooi woord dat staat voor het anders samenwerken GGZ/JGGZ aan de mentale gezondheid van jongeren van 14-23 jaar. Met mijn achtergrond als coach voor jongeren en jongvolwassenen staat het thema “mentale gezondheid van jongeren”, mij dicht aan het hart. Dus ik kijk uit naar een zinvol begin van de volgende werkdag.