Een dagje op stap met WerV collega Natasja Nijman

Vandaag neem ik jullie een dagje mee in mijn werk. Ik werk nu ongeveer twee jaar als sociaal werker bij WerV in Almelo. Ik ben begonnen met het opzetten van het project Wachtkracht in Almelo. Wachtkracht is een project voor mensen die op de wachtlijst staan voor behandeling binnen de Dimence groep. Ik kijk mee met sociaal maatschappelijke vraagstukken, om er voor te zorgen dat er al wel iets gebeurt tijdens het wachten, en zo wellicht de behandelduur ook wat verkort wordt.

Hiernaast mogen wij als WerV zijnde ook het stukje maatschappelijk werk voor team Bipolair en Psychose Almelo oppakken, hiervoor ben ik het aanspreekpunt.

Ik start mijn dag op om 9.00u op het Werk Leer Centrum in Almelo. Elke dinsdag hebben wij hier overleg met team WerV Almelo in ons mooie ingerichte kantoor. Het WLC heeft een ruimte voor ons beschikbaar gesteld, zodat wij toch nog een dag in de week onze eigen vaste ruimte hebben en niet elke week hiernaar opzoek hoeven in het druk bezette Westerdok.

Dit wekelijkse overleg is erg fijn; meestal vliegen wij allemaal van hot naar her en zien we elkaar weinig. In dit overleg bespreekt iedereen hoe het met haar gaat, kunnen we onze casussen bespreken en helpen we elkaar waar nodig.

Na dit overleg vertrek ik naar de Westerdok, ik heb een intake voor Wachtkracht met een jong meisje en haar moeder. Tijdens de intake ga ik alle levensdomeinen langs. Hoe gaat het thuis, zijn er schulden, heb je sociale contacten, heb je een goede dag invulling? Bij deze intake kwam er vooral naar voren dat het op school niet goed gaat en moeder gaf aan, dat haar dochter geen sociale contacten heeft. We spreken af dat dochter de volgende keer alleen komt en dat we verder gaan praten over school en sociale contacten.

Nu is het tijd om wat mailtjes en belletjes te plegen, snel een boterham te eten en een rapportage te typen. Als dit gedaan is, is het tijd voor een MDO met team Bipolair en Psychose. Actuele zaken rondom cliënten worden met elkaar besproken.

Als het MDO afgelopen is heb ik een vervolggesprek met een cliënt van bipolair en psychose. Hij is op meerdere werkplekken vastgelopen en de vorige keer hebben we besproken, dat hij zich in gaat schrijven voor het doelgroepenregister. Als hij hierin staat heeft hij meer kans op een passende baan met wat meer begeleiding, wat hem waarschijnlijk zal helpen om niet nog een keer vast te lopen. Het is hem thuis niet helemaal gelukt om alles in te vullen, dus vandaag vullen we het formulier samen in. Ook hebben we een afspraak ingepland met mijn collega Kiki voor Werk Als Beste Zorg. Zij kan samen met hem gaan zoeken naar een passende werkplek of een passend werktraject.

Tot slot rijd ik naar Nijverdal om een mevrouw bij te staan waarmee ik samen een WMO aanvraag voor ambulante begeleiding heb gedaan. We hebben vandaag een keukentafelgesprek. Het gesprek ging goed, een week later kregen we bericht dat de wmo-indicatie is toegekend. We gaan tijdens onze volgende afspraak op zoek naar een passende organisatie.

Na dit gesprek rijd ik naar huis, om daar nog de laatste mails en rapportages te schrijven. De werkdag is weer voorbij!