Een dagje op stap met WerV collega Wendy Rotteveel Mansveld

En toen was het mijn beurt om je een dagje mee te nemen en je inzicht te geven in mijn werkzaamheden bij WerV. Dit is natuurlijk maar een klein tipje van de sluier want, zoals mijn collega’s al eerder hebben aangegeven, er is geen dag hetzelfde.

Na ruim 13 jaar bij Dimence te hebben gewerkt als managementassistent werk ik nu alweer meer dan een jaar bij WerV als projectmedewerker – sociaal werker en richt ik mij voornamelijk op clientparticipatie in Deventer. Ik begeleid cliënten die in behandeling zijn binnen de Dimence Groep naar een mooie dag invulling. Vaak is dat vrijwilligerswerk, maar het kan ook een WerkFit of re-integratie traject zijn en heb ik ook een coachende rol. Daardoor kom ik overal en nergens, heb veel gesprekken met cliënten vanuit alle verschillende teams en locaties in Deventer, heb regelmatig interne-, en externe afspraken en heb wekelijks een inloop moment op de Pikeursbaan. Alles bij elkaar maakt dat mijn werk heel afwisselend is en echt bij mij past!

Ik zeg, spring achter op mijn fiets en ik neem je mee in zomaar een dagje uit mijn agenda. Vandaag gaan we een rondje door Deventer fietsen om mijn afspraken langs te gaan.

Het is een koude donderdagochtend in december, thuis zijn mijn vriend en dochter al vroeg op pad naar werk en stage en ik rommel nog wat in huis en geeft onze mooie witte kater Guusje te eten voordat ik op mijn fiets naar het werk ga. Ik heb afgesproken bij de Bagijnenstraat met een behandelaar van FACT om mee te gaan op huisbezoek bij een, voor mij, nieuwe client. We worden er rond 09.00 uur verwacht dus fietsen samen naar de afspraak. Het is altijd weer spannend bij wie ik terecht kom. Een dame van mijn leeftijd staat ons al op te wachten. Ik start altijd het gesprek om mijzelf voor te stellen en uit te leggen wat ik doe, ik ben per slot van rekening weer een nieuw gezicht voor de client. Al snel kletsen we over van alles en nog wat en wat mevrouw leuk zou vinden om als vrijwilliger te gaan doen. Even uit huis in een andere omgeving zijn is zo helpend voor onze cliënten. En dat kan met soms een paar uurtjes in de week of een paar dagdelen al een heel verschil maken. Mevrouw heeft een duidelijk beeld gegeven waar haar interesses liggen en we plannen gelijk een vervolgafspraak in. In de tussentijd ga ik voor haar op zoek en bij de volgende afspraak ga ik de voorstellen met haar bespreken. Bij zo’n vervolgafspraak kan ik aan de reactie op de voorstellen al snel bij iemand “lezen” wat een passende plek zou kunnen zijn om daarna de vervolgstappen in te gaan zetten. Een klein uurtje later trekken we onze jas weer aan en gaan weer onze fietsen opzoeken. De behandelaar en ik kletsen buiten nog even verder over hoe het ging en fietsen samen weer richting de stad. Ik fiets daarna door naar mijn volgende afspraak, de voedselbank.

Voor een client van Mindfit heb ik plek gevonden wat hij leuk zou vinden, hij wil namelijk graag op een busje van de voedselbank gaan rijden. Omdat hij het spannend vond om alleen naar de kennismaking te gaan, ga ik met hem mee. Het gesprek gaat om hem dus ik laat hem dan ook aan het woord. Het komt maar zelden voor dat ik bij een kennismaking moet ingrijpen. Ik tref meneer voor de deur bij de voedselbank en we bespreken dat hij zelf moet aangeven als hij hulp van mij nodig heeft tijdens het gesprek. Het is een leuk gesprek en meneer doet het heel erg goed. Aansluitend krijgen we een rondleiding. Heel inspirerend om te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij de voedselbank en de distributie, maar voor mij ook fijn om te weten, omdat ik dat wellicht voor andere cliënten kan gebruiken. We spreken af dat meneer een week later een keer gaat meerijden op het busje om een indruk te krijgen of hij dat zou willen gaan doen. Meneer vond het heel spannend, maar hij deed het heel goed. Hij is heel enthousiast en dat vind ik mooi om te zien. We kletsen samen nog even na en dan spring ik weer op de fiets, het is inmiddels al eind van de ochtend….

Van Deventer Doet, het overkoepelende orgaan in Deventer voor o.a. vrijwilligersvacatures, heb ik een uitnodiging gekregen om te komen lunchen en er is aansluitend een netwerkbijeenkomst. Ik maak regelmatig “gebruik” van Deventer Doet in mijn zoektocht naar vrijwilligerswerk, maar ook omdat de vacatures die wij bij WerV uitzetten voor de verschillende teams binnen de Dimence Groep, op Deventer Doet staan. Ik ben er dus met 2 petten op. Er zijn veel vrijwilligerscoördinatoren van allerlei instellingen en sportclubs aanwezig en het is fijn om info over en weer uit te wisselen. Ik heb er een nieuwe afspraak aan overgehouden om eens verder te brainstormen bij Deventer Doet om meer gebruik te kunnen maken van elkaars netwerk. De broodjes en soep waren overigens heel erg lekker… 😊

Nadat ik buiten nog even met de vrijwilligerscoördinator van de bieb heb staan bijkletsen, wij kennen elkaar toevallig van vroeger, spring ik weer op de fiets naar huis.

Het is inmiddels een uur of 3 als ik thuiskom. Daar wachten weer heel wat mailtjes op mij. Niet alleen in mijn eigenmailbox, maar vooral ook in die van WerV Deventer. Via die mailbox heb ik contact met mijn cliënten en behandelaren. Ik moet nog een vrijwilligersovereenkomst maken voor een autobedrijf waar een client van mij aan de slag is gegaan. Die man heeft een eenmanszaak en is super blij met mijn client. Omdat hij niet weet hoe het allemaal moet met de verzekering etc, maak ik een op maat gemaakte overeenkomst voor zijn bedrijf. Zo, dat is ook weer van mijn lijstje afgevinkt.

Ik ben met een teamleider van de Pikeursbaan aan het bedenken hoe we het restaurant aldaar weer nieuw leven in kunnen blazen dus daar zet ik wat ideeën van op papier. Daarna moet ik voor een aantal nieuwe cliënten op zoek naar verschillende mogelijkheden dus struin ik Deventer Doet, maar vooral ook het internet af. Ik vind het namelijk superleuk om maatwerk te kunnen leveren. Echt iets te vinden wat passend is voor de betreffende client en soms iets te vinden waar iemand zelf niet aan heeft gedacht, mijn out of the box idee, dat maakt dat de gesprekken zo afwisselend zijn.

Dan nog even bellen met mijn contact bij KonnecteD. Zij hebben samen met Go Ahead Eagles en Buddo uitzendbureau, een ontzettend leuk traject voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar opgezet: Rugdekking. Dit is een traject voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Men leert dan in een groep te werken en om b.v. suppoost te worden. De deelnemers van het traject kunnen daar ook certificaten voor behalen met als doel om uiteindelijk bij Go Ahead Eagles of elders aan de slag te gaan. Ik heb 2 cliënten die interesse hebben en naar de info bijeenkomst zijn geweest. Ik bel dan even naar KonnecteD om te horen of zij de cliënten passend vinden voor dit traject want zij krijgen namelijk van allerlei instanties aanmeldingen. Beide cliënten mogen, als zij dat willen, gaan deelnemen, dus dat is een goed bericht.

Er ligt nog een berg met andere mails op mij te wachten, daar zitten ook weer een aantal nieuwe aanmeldingen bij en in de tussentijd app ik met een paar cliënten die vragen hebben. De middag vliegt wederom voorbij en voor ik het weet zijn mijn vriend en dochter alweer thuis en zit ik nog vrolijk door te werken. Het is inmiddels 18.00 uur geweest en dan sluit ik toch echt maar mijn laptop. Ik kan eigenlijk nog uren doorwerken want het werk is zo leuk en er is altijd wel wat te doen, maar ja, ik heb ook een fijn thuis en ook zij hebben mijn tijd een aandacht nodig en ik dat van hen. Hoogtijd dus om van mijn weekend te gaan genieten in de wetenschap dat er volgende week genoeg werk op mij wacht. Mijn agenda voor volgende week is namelijk helemaal vol. Ik zal o.a. weer leuke nieuwe cliënten gaan ontmoeten om voor hen weer op zoek te gaan naar een mooie daginvulling, heb met een teamleider van de Pikeursbaan een kwartaaloverleg ingepland staan, heb natuurlijk mijn inloop en er staan een paar vervolgafspraken met cliënten die ik al eerder heb ontmoet in mijn agenda. Ik kijk er weer naar uit want ik heb gewoon een superleuke afwisselende baan!