Wel Thuis genomineerd door prestigieuze Appeltjes van Oranje

Wel Thuis, een van de projecten van WerV, is voorgedragen voor de jaarlijkse Appeltjes van Oranje. Appeltjes van Oranje is de prestigieuze vrijwilligersprijs van het Oranje Fonds.

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten binnen het gehele koninkrijk die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Koningin Máxima reikt de prijs uit.

Wel Thuis is een project van WerV en onderdeel van de Dimence Groep en helpt mensen die na een opname weer terug mogen naar huis. Maar dat kan voor veel cliënten een hele klus zijn: er is nogal wat veranderd sinds vroeger. Wel Thuis zorgt daarom voor de nodige begeleiding door vrijwilligers. Denk aan het leggen van de noodzakelijke contacten, helpen bij het weer op orde brengen van de financiën, het vinden van een sportmaatje, begeleiding bij een eventuele studie, noem maar op.

Het weer meedoen in de maatschappij is enorm belangrijk. Als met behulp van vrijwilligers allerlei problemen kunnen worden opgelost, verkleint dat bijvoorbeeld de kans op een nieuwe opname. Bovendien vergroot het de veerkracht van de cliënten en hun mentale kracht. Dat laatste aspect is dit jaar het centrale thema van de Appeltjes van Oranje.

Voor zover bekend is er nergens in het land een vergelijkbaar initiatief waarbij al tijdens de opname in een kliniek met hulp van vrijwilligers wordt gewerkt aan de terugkeer in de maatschappij. Hoewel Wel Thuis nog niet zo lang bestaat, zijn hiermee al meer dan 320 bereikt. Ook dat maakt het project uniek.

Veertig projecten
Voor de Appeltjes van Oranje doen deze (negentiende) keer veertig projecten mee. Na de selectie van deze veertig kanshebbers krijgt iedereen de mogelijkheid om tijdens een ‘stemtiendaagse’ zo veel mogelijk publieksstemmen te verzamelen. Dat gebeurt onder meer via socialmedia. Deze stemmen tellen voor een deel mee bij de vraag wie er uiteindelijk doorstromen naar de finale.

Op 28 januari presenteren de kanshebbers hun project online aan het Oranje Fonds en aan elkaar. Daarna wordt bepaald welke tien finalisten de laatste ronde bereiken en daarmee meedingen naar een Appeltje.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een Appeltje van Oranje, ontworpen en gemaakt door prinses Beatrix, en aan bedrag van 15.000 euro. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstellingen van het winnende initiatief.

Stem op Wel Thuis
Vanzelfsprekend helpt het enorm als alle vrijwilligers en hun familieleden en vrienden stemmen op Wel Thuis. Het vergroot de kans dat Wel Thuis uiteindelijk een Appeltje wint. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw stem. Stemmen is mogelijk vanaf 11 januari 2021.