Wel Thuis nu ook in Deventer

Het project WelThuis van het Servicepunt Vrijwilligerswerk is nu ook gestart aan de Rielerenk in Deventer voor de afdelingen psychose en verslaving.

‘’WelThuis” roepen we vaak wanneer we na een bezoek of verjaardag afscheid nemen. ‘’WelThuis’’ betekent heel simpel goed thuis komen. Cliënten gaan aan het eind van de behandeling weer naar huis. Goed thuis komen is voor het succes van de behandeling van groot belang. Wat is er nodig om goed thuis te komen en hoe pak je thuis de draad weer op. Met die vragen kunnen cliënten terecht bij het project ‘’WelThuis’’. In de laatste weken tijdens de behandeling worden cliënten door WelThuis regisseurs van WijZ hierbij ondersteund.

Het project WelThuis zag het levenslicht anderhalf jaar geleden in de kliniek aan de Grasdorpstraat in Zwolle. Het Servicepunt Vrijwilligerswerk kreeg daar van de afdeling het verzoek om mee te denken hoe we cliënten beter richting konden geven in de thuissituatie. Vaak zijn er naast een verslaving in combinatie met een psychiatrische aandoening, ook andere problemen aan de orde. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën, wonen werk of dagbesteding etc; zeg maar de leefgebieden. Het oppakken van de problematiek binnen de andere leefgebieden is minder een onderdeel van de behandeling. De afdeling zag dit als een belemmering voor het resultaat van de behandeling, omdat de problemen binnen de andere leefgebieden de cliënt kunnen belemmeren om te participeren in de maatschappij en kan een recidive bevorderen. Het Servicepunt Vrijwilligerswerk ontwikkelde hiervoor het project WelThuis en met succes.

Met de komst van WelThuis kunnen cliënten ondersteuning, begeleiding of hulp krijgen richting de thuissituatie. Één keer per week houdt Wel-Thuis een inloopspreekuur. Het project had in Zwolle de tijd nodig om op de radar te komen van cliënten en behandelaren. Inmiddels is het project niet meer weg te denken op de afdeling. Het afgelopen half jaar heeft het project in Zwolle zo’n 70 hulpvragen afgehandeld. Het project is nu ook in Deventer gestart op locatie de Rielerenk. Elke donderdagmiddag houden de welthuisregisseurs een inloopspreekuur voor de afdelingen psychose en verslaving.