Een rondleiding bij Huis aan de Dijk op Brinkgreven

Eveline Grupper en ik (Nienke van den Nieuwendijk) zijn vrijwillige vrijwilligerscoördinatoren bij WerV in Deventer. Wanneer wij vanuit de afdelingen aanvragen voor een vrijwilliger krijgen, dan zetten wij de vacature uit bij Deventer Doet en op de WerV website.
Wanneer een vrijwilliger zich vervolgens aanmeldt, dan nodigen wij die persoon uit voor een kennismakingsgesprek. We bekijken dan of dit een mogelijke match zou kunnen zijn en wij stellen die persoon daarna, bij geschiktheid, voor aan de aanvrager van de betreffende afdeling.

Om een goed beeld te krijgen van de diverse afdelingen op het Brinkgreven terrein, die vacatures bij ons uitzetten, hadden wij een uitnodiging van Tamara Garagoski van afdeling Huis aan de Dijk gekregen om een keer een kopje koffie te komen drinken en een rondleiding te krijgen.

Op donderdag 30 november was het zover; wij werden welkom geheten door Tamara en Niels in de opkamer. Als Noord-Hollandse stadse had ik nog nooit van een opkamer gehoord; een nette kamer die gebruikt werd voor bijzondere gelegenheden zoals een huwelijk. En bij een sterfgeval werd de overledene er opgebaard en vanaf daar via de voordeur naar buiten gedragen. Wij dronken er gewoon een kopje koffie uit een heel schattig bloemetjesservies.

Eveline en ik kregen wat uitleg over de doelgroep, het programma en het reilen en zeilen op Huis aan de Dijk. Door corona zijn er veel vrijwilligers uitgevallen en zij zoeken dan ook een best aantal vrijwilligers. Elke dag beginnen de mensen van verschillende afdelingen van Huis aan de Dijk met koffie op het ontmoetingsplein;  een grote, lichte ruimte met verschillende groepjes tafels en stoelen. Extra handen om uit te schenken zijn altijd welkom! Daarna wordt er een activiteit aangeboden; elke ochtend is er een andere activiteit. Kaarten maken, spellen om in beweging te blijven en ouderen in hun kracht te zetten, muziek maken, algemene creativiteit, lekkere dingen bakken in de prachtige keuken. En dat is niet het enige; er worden ook vliegengordijnen gemaakt, Niels zijn trots. Er is een houtbewerkingsafdeling, een beautyhoek met echte droogkappen, een prachtige binnentuin, waar in het goede seizoen van alles wordt verbouwd, en een heuse kapsalon van Mientje, waar mensen voor een leuk bedrag zich een mooi kapsel kunnen laten aanmeten. En het leuke is, Mientje is een ver familielid van Eveline!

Daarna waren we wel weer toe aan koffie. En we hadden geluk, op woensdag hadden ze net heerlijke koek gebakken waar we een stuk van kregen. We maakten nog een kletspraatje met de aanwezige mensen en namen toen afscheid met een goed beeld van Huis aan de Dijk en wat ze zoeken. Hopelijk kunnen we een aantal leuke matches maken!

Heeft jullie afdeling in Deventer ook vrijwilligers nodig? Eveline Grupper en ik staan graag voor jullie klaar. Via de WerV website kan je een vrijwilliger aanvragen, of stuur ons een mailtje en dan kunnen we eventueel ook eens bij jullie op de afdeling meelopen.

Tot ziens en schrijfs!

Nienke van den Nieuwendijk
Vrijwilligerscoördinator WerV