Meedoen en weer opbloeien door creatieve activiteiten bij Samenwerken De Pol en Licht Het Anker

Wanneer meedoen niet vanzelf gaat en je om wat voor een reden dan ook, thuis bent komen te zitten, is het vaak ook lastig om een invulling te geven aan je dag.  Om de eerste stappen te zetten richting een passende dag invulling kan je op de maandag-, woensdag- en vrijdagochtend vanaf 9.00 uur aanschuiven aan de koffietafel in wijkcentrum de Pol in Zwolle-Zuid. Of op de dinsdag en donderdag in het Anker, Westenholte.
Dit is elke ochtend weer een gezellige start van de dag. Er wordt geklets, gelachen en natuurlijk koffie of theegedronken. Zo tegen 9.30 uur splitsen de groepen op en starten de activiteiten. Elke maandag en woensdagochtend werk ik als vrijwilliger mee met de creatieve ochtend. Iets wat ik met veel plezier doe, sowieso om zelf creatief bezig te zijn, maar vooral om de processen van deelnemers te mogen volgen en hieraan bij te dragen.
Bij ons aan tafel zorgen we voor een veilige omgeving en voor genoeg materiaal om lekker bezig te zijn. Eén keer in de vier tot zes weken hebben we een nieuw thema en bedenken we een project. Zo zijn we regelmatig met wat anders bezig en is er voor ieder wat wils. Natuurlijk wordt er ook eigen werk meegenomen of kiezen mensen ervoor om even te tekenen of te kleuren.
Wat ik het mooiste vind aan het werk wat ik doe, is dat ik de mensen echt zie op bloeien.  Mensen die om wat voor reden dan ook in een sociaal isolement zijn geraakt, komen met anderen in contact en vinden weer een reden om de deur uit te gaan.  Mensen die gaandeweg hebben aangeleerd om zich klein en op te achtergrond houden, durven steeds meer ruimte in te nemen en bouwen daarmee het afgebrokkelde zelfvertrouwen weer op. Voor de wereld buiten de GGZ lijken de stappen die gezet worden door onze deelnemers misschien klein, maar de stappen die gemaakt worden, hebben ze, naast dat ze groter zijn dan, dat ze lijken. Ook groot effect in het leven van de mensen die deze stappen zetten.
Een mooi voorbeeld, eentje die eigenlijk alles zegt, vind ik dat er iemand was die in het begin van hun deelname aan onze activiteiten echt alles vroeg. En met alles bedoel ik ook echt alles. Van “Is het goed dat ik naar het toilet ga? Tot “Eigenlijk heb ik heel erge dorst, mag ik een beetje water pakken?” Voor mij en ik denk zo goed als iedereen, is het heel normaal om gewoon naar het toilet te gaan als je moet en water te pakken wanneer je dorst hebt. Om hier toestemming voor te vragen komt bij mij niet op. Nu enige tijd later vraagt deze persoon allang geen toestemming meer voor deze banale dingen als toiletteren of water drinken. Sterker nog zij halen op eigen initiatief drinken voor iedereen en helpen ze zodanig mee in de groep dat ze niet minder doen dan gemiddelde vrijwilliger.
De activiteiten worden gegeven in Wijkcentrum de Pol in Zwolle-Zuid en Het Anker in Westenholte, hieronder de links voor meer informatie.

https://www.wervdg.nl/samenwerken-de-pol  
https://www.wervdg.nl/licht-het-anker